Broodbakmachine gebruiken

Misschien wel het allerleukste aan het hebben van een broodbakmachine is dat als je ‘s ochtends wakker wordt de geur van je zelfgemaakte vers gebakken brood je tegemoet komt. Bij brood dat je in de meeste winkels koop zit broodverbeteraar wat er voor zorgt dat het brood langer zacht blijft, maar echt gezond is dit natuurlijk niet.

Ingrediënten

Zelf brood bakken met gezonde ingrediënten is een fluitje van een cent als je je eigen broodbakmachine gaat gebruiken en je kunt er extra ingrediënten aan toevoegen die bij de bakker erg kostbaar zouden zijn. Je broodbakmachine gebruiken is eenvoudig en je hebt zelf in de hand wat voor een soort brood je op tafel zet. Het is ook mogelijk om te variëren met soorten meel. Zo kun je ook eens proberen om bijvoorbeeld maismeel of rijstemeel te gebruiken waardoor je een heel ander soort brood krijgt. Als je echt op zoek bent naar iets bijzonders kun je je broodbakmachine ook gebruiken voor het maken van chutney’s en jams.

De ingrediënten voor een brood, geschikt voor alle broodbakmachines, zijn:

  • 500 gram bloem
  • 5 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 300 ml (lauw)warm water

Bakken

Om er voor te zorgen dat het brood bakken niet mislukt is het handig om een bepaalde volgorde aan te houden bij het toevoegen van de ingrediënten in de pan. Doe altijd eerst de vloeibare ingrediënten in de pan en voeg daarna eventueel extra ingrediënten toe zoals tomaat, zout, gedroogde vruchten of olijven. Natuurlijk zijn er nog veel meer variaties mogelijk.

Vervolgens voeg je het meel toe. En als allerlaatste voeg je de gist toe. Als je er voor kiest om verse ingrediënten te gebruiken zoals bijvoorbeeld melk of eieren dan is het verstandig je broodbakmachine meteen met het proces te laten beginnen. De uitgestelde programma s zijn dan dus minder geschikt. Bewaar dit soort recepten voor dagen in het weekend. Laat het brood altijd eerst een kwartiertje afkoelen om er voor te zorgen dat je mooie sneetjes kunt snijden.

Bijzonder brood

Suikerbrood of brood met gekonfijte vruchtjes hebben iets meer aandacht nodig. Het is handig als je er bij bent tijdens het bakken omdat het moeilijk is om de juiste baktijd in te stellen. Je broodbakmachine gebruiken is gewoon een kwestie van oefenen en uiteindelijk zul je merken dat je brood bakt wat precies is afgestemd op jouw smaak. Je broodbakmachine gebruiken hoeft dus niet moeilijk te zijn.

Deze winkel is nog niet actief! bestellingen worden niet in behandeling genomen.